Tanker om økonomi

Den helt store motivation for mig i det her projekt, er økonomien: Udsigten til at vi om lidt ikke har nogen boligudgifter udover forbrug. Og at vi derfor om ca. 5 år kan være uden nævneværdig gæld.

Årsagerne til at kaste mig ud i det her projekt, er for mig ganske pragmatiske. Jeg har overvejelser der går på, at der nu er ca. 10 år til vores yngste søn formentlig flytter hjemmefra, hvorfor det giver god mening, at vi forbereder os på hvad vi vil bruge næste fase af livet til. En anden årsag er, at jeg ofte har hørt om forældre hvis børn er flyttet hjemmefra, som sidder tilbage med et stort hus. Et hus fyldt med ting, der kræver meget vedligeholdelse, masser af rengøring og er økonomisk belastende. Vi vil naturligvis altid arbejde for at have det bedste udgangspunkt for livet – både nu, som børnefamilie, men også for livet om 10 år. Derfor skal de penge vi sparer på husleje, i føste omgang bruges til etablering, derefter betaling af gæld. Senere hen vil vi gerne rejse ind i verden – måske i en autocamper tværs over verdens kontinenter.

Verden er bygget op om økonomi. Det er intet problem at lægge livet om hvis du har penge nok. For vores vedkommende bliver det en balancenkunst at få alle ender til at mødes økonomisk. Vi er ikke så privilegerede at have en stor opsparing vi kan trække på. I stedet må vi klare det økonomiske med det som bliver tilovers, når der nu f.eks. ikke skal betales husleje. Det bliver en benhård prioritering af, hvilke behov der skal opfyldes først. Indtil videre ser den sådan ud:

Renovering af anneks inden indflytning:

 1. Lågen i gulvet til kælderen skal skiftes ud med en ny, vi selv laver.
 2. Der skal sættes lister op og fuges hist og her.
 3. Der skal laves ny el, så der både er flere kontakter, men også for at kunne klare et større output.
 4. Der skal males.

Disse ting starter vi med i næste uge, hvor vi alle har påskeferie. Når vi har nået dette, skulle annekset gerne være klar til at vi kan rykke ind. Heldigvis er det sommer, så det hjælper os med at kunne skubbe nogle af udgifterne til senere.

Løbende renovering af anneks efter indflytning:

 1. Der skal sættes ny dør i, da den nuværende bare er en udhusdør.
 2. Der skal sættes en varmekilde op, på nuværende tidspunkt hælder vi mest til en mini-pilleovn eller varmepumpe.

Og så drømmer vi om på sigt om at gøre følgende:

 1. Grave vand og kloak ind.
 2. Lægge nyt gulv
 3. Bygge lille køkken (herunder indkøb af hårde hvidevarer)

Erfaringsmæssigt bliver projektet nok dobbelt så dyrt og tager dobbelt så lang tid som først antaget… Vores tilgang er at vi må hugge en hæl og klippe en tå, både økonomisk og praktisk. Det siger sig selv at vi vil gøre alt hvad vi kan for at lave tingene selv og forhåbentlig få handlet nogle gode rabatter på det der skal købes. Heldigvis er der et stort marked for genbrug af byggematerialer, som jeg tænker vil komme os til gode langt hen af vejen.

Hertil kommer også det, at vi skal have investeret i en beboelsesvogn, hvor drengene kan få hver deres værelse. Planen er nemlig – endnu engang – blevet ændret. (Denne gang er vi dog ret sikre på, at vi har fundet modellen). For at drengene skal få mest mulig plads, vil vi lave fællesrum og forældresoveplads, og med tiden et køkken, i annekset. Drengeværelser vil vi lave i beboelsesvognen. På den måde kan de få nogenlunde samme størrelse værelser som de har nu. Vi har haft en del overvejelser omkring det med, at vores lyst til at afprøve Tiny Living, ikke skal trækkes ned over hovedet på drengene. Selvfølgelig vil deres liv bliver forandret, og det er også okay. For vi håber at det bliver til det bedre. Men vi vil gerne prioritere at de får hver deres personlige rum, hvor de kan have privatliv og kammerater. Beboelsesvognen skal helst være på plads inden det bliver koldt igen til efteråret, hvor vi ikke kan være så meget ude. Her påregner vi også at der kommer udgifter til istandsættelse, tilslutning og indretning. Det er dog stadig en uvis post, og er også afhængig af hvordan vi prioriterer økonomisk.

Jeg har naturligvis gjort mig tanker om, at livet aldrig leves i lige linje, og at der kan opstå uforudsete situationer, også økonomisk. Alt i alt er det learning by doing, både praktisk og økonomisk, (og lur mig om det ikke varer længe før at ovenstående plan for renoveringen igen bliver ændret). For mig en af de fantastiske ting ved projektet; vi har en ide om hvor det skal lande, men vejen derhen bliver spændende og lærerig.

Bjørn

Du kan følge os på facebook , Instagram og bloglovin

2 Comments

 1. Tenna marts 21, 2018 at 6:56 am

  kan anbefale at købe et brugt køkken, man kan få nogle virkelige fine køkkener, som folk skifter ud fordi de har en anden smag. Vi fandt et skønt 8 år gammelt snedkerkøkken til under 1/5 del af den oprindelig pris. Der kan i virkelig hente noget ind på forbrugskontoen – og på klimakontoen, hvis man går op i det

  Reply
  1. Bjørn Jensen marts 21, 2018 at 8:12 pm

   Hej Tenna.
   Tak for dit tip, det er helt sikkert også den vej vi vælger at gå. I weekenden var vi på besøg hos nogen som havde lavet deres egne låger, da de gamle ikke var pæne mere. Det var virkelig også en pæn løsning, helt råt og enkelt med små firkantede udskæringer som håndtag. Det var ganske enkelt og nemt at lave, og så kan man få det som man vil have det også uden at det koster det helt vilde.
   Kh. Bjørn

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *