Sommergæst 9: Mie Schmidt

Sommeren igennem kan du møde en række inspirerende gæstebloggere på Ind i Verden. Dette indlæg er til alle jer der drømmer om at minimere garderoben, men ikke helt ved hvor I skal starte. Mie har nemlig fundet opskriften på en lille og enkel garderobe, der stadig er både lækker og top funktionel og hun har knækket koden til hvordan man får allermest ud af sit klædeskab uden at behøve at eje bunkevis af tøj.

DEN LILLE FUNKTIONELLE GARDEROBE af Mie Schmidt

I år 2017 besluttede jeg mig for, at jeg ikke længere ville være en del af ’køb og smid væk’ kulturen. Jeg havde i de forgangne år købt mere tøj, end jeg havde brug for, og smidt mere ubrugt tøj ud, end jeg ville være ved. Der skulle ske noget, som var så drastisk, at det kunne rykke ved mine shoppingvaner og rutiner. Så jeg besluttede mig for at holde et år uden shopping.

I hele år 2018 købte jeg intet nyt til min garderobe. Til gengæld blev jeg mere og mere opmærksom på, hvilken konsekvenser der fulgte med mine dårlige shoppingvaner. For ikke nok med at jeg havde ødslet mine hårdt tjente penge væk på ligegyldigt high street tøj, jeg havde også været medvirkende til unødvendig miljøforurening og støttet dårlige arbejdsforhold i tøjindustrien. Jeg tog derfor et aktivt valg om at stoppe galskaben og finde en anden, men langt bedre løsning.

I dag, et år og seks måneder senere, er mine shoppingvaner vendt fuldstændig på hovedet. Jeg køber sjældent nyt tøj og når jeg gør, er det meget velovervejede køb. Jeg har i stedet genfundet min kærlighed til at købe brugt, men bedst af alt har jeg fundet løsningen på, hvordan man opbygger en lille funktionel garderobe.

Sådan gør du

Det er faktisk overraskende let at gå til og jeg kan ærgre mig over, at jeg ikke har knækket koden noget før. En lille funktionel garderobe er bygget op af Grundgarderoben og bagefter tilføjes Personlige dele.

Grundgarderoben består af 15 tøjdele: 10 overdele og 5 underdele. De ti overdele består af en blanding af toppe, T-shirts, bluser, skjorter og striktrøjer, mens de fem underdel består af en blanding af jeans, bukser, shorts og nederdele.

Det specielle ved grundgarderoben er, at alle overdele SKAL passe med alle underdele. Det betyder ikke nødvendigvis, at alt tøjet skal være sort, hvidt og gråt, med mindre du gerne vil have det. Tøjet kan sagtens være i farver, mønstre og prints. Det vigtigste er bare, at alt passer sammen. Ved at få alle femten tøjdele i grundgarderoben til at passe sammen på kryds og tværs, skaber du en grundgarderobe med minimum 50 forskellige outfits. Dvs. du altid har minimum 50 forskellige outfits at vælge imellem

Når du udvælger dine overdele, er det vigtigt at få alt fra toppe til striktrøjer inkluderet i de ti overdele, så du har passende overdele til alle sæsoner, specielt hvis du bor i Danmark, hvor vejret er omskifteligt. Hvis du gerne vil have så meget ud af din garderobe som muligt, kan du evt. udvælge dine overdele, så de kan bruges sammen. For eksempel kan en basis tanktop bruges som den er om sommeren eller den kan bruges under striktrøjer om vinteren. En skjortetop uden ærmer kan på samme måde bruges alene om sommeren eller under en bluse om vinteren.

De fem underdele skal bestå af en blanding af jeans, bukser, shorts og nederdele. Det er også her vigtigt at få alt fra lange bukser til shorts inkluderet i de fem underdele, så du har passende tøj til alle sæsoner.

Husk på at du selv afgør, hvordan du vil fordele dine over- og underdele. 

Personlige dele

Når din grundgarderobe er på plads, er det blevet tid til at fokusere på dine personlige dele, såsom overtøj, fodtøj, tasker og kjoler. Der er ingen begrænsninger eller regler, når det kommer til de personlige dele. Du må tilføje så meget eller så lidt du vil, og tøjet behøver ikke nødvendigvis at passe med alt fra grundgarderoben, men husk på at jo flere personlige dele du tilføjer, som passer til grundgarderoben, jo flere forskellige outfits har du at vælge imellem.

Start for eksempel med at finde en god jakke eller frakke, som passer til din grundgarderobe. Find derefter et eller to par sko, som passer til grundgarderoben. Hvis du savner en eller flere kjoler, buksedragter, toppe eller cardigans i din garderobe, kan du også tilføje det. Du bestemmer helt selv, hvornår garderoben er fyldestgørende og dækker alle dine behov, men husk på at din grundgarderobe giver dig 50 forskellige outfits at vælge imellem – og hvor meget mere har du egentligt brug for?

Hvis du vil have flere gode tips til en lille, funktionel garderobe og desuden inspireres af alle Mies lækre genbrugsfund, så kan du følge hende på INSTAGRAM

Du kan følge Ind i verden på facebook , Instagram og bloglovin

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *