Sommergæst 6: Annalie Jørgensen

Sommeren igennem kan du møde en række inspirerende gæstebloggere på Ind i Verden. Jeg har givet ordet frit for at få forskellige vinkler på det gode, meningsfulde liv. Det er der kommet en række spændende og meget forskellige indlæg ud af, som jeg håber både vil underholde og vække til eftertanke. 

KLUDDERMOR af Annalie Jørgensen

For to år siden sad jeg på sommerhusets køkkengulvet og græd af frustration og afmagt. Gennem de sidste måneder af min barsel havde jeg mærket en voksende knude i maven, ved tanken om snart at skulle aflevere min lille baby til fremmede, og jeg var splittet mellem den nu gigantiske knude i maven og en enorm frygt og bekymring over, hvordan vi dog nogensinde skulle få det til at hænge sammen økonomisk, hvis vi valgte at takke nej til vuggestuepladsen. Min kæreste havde netop kastet sig ud i livet som selvstændig, og vores økonomi var derfor mere usikker end nogensinde. 

Men knuden i maven vandt. Jeg KUNNE ikke aflevere min søn, og vi besluttede os for at udskyde vuggestuestarten et halvt år, og se hvordan det gik. Vi havde en lille opsparing beregnet til yderste nødstilfælde, som vi kunne trække på i det halve år hvis det virkelig brændte på.

Meget hurtigt blev jeg dog klar over, at det halve år stadig ikke var nok til, at gøre min søn ”vuggestueklar”, og i takt med denne indsigt, begyndte mit syn på økonomi at ændre sig radikalt. Fra at gøre penge op i materielle ting, gjorde jeg nu penge op i tid. Tid hvor jeg fortsat kunne have min søn hjemme. Det førte til store ændringer af vaner og værdier.

Pludselig var der en masse materielle ting jeg slet ikke havde brug for, på trods af, at jeg kort for inden havde været fuldkommen overbevist om, at disse ting var helt essentielle for at komme igennem dagligdagen.

Sådan noget som fjernsyn og tv pakke havde jeg allerede skilt mig af med, da jeg nogle år forinden selv havde kastet mig ud i livet som selvstændig, og nok af samme årsag havde vi endnu ikke anskaffet os den obligatoriske voksenlivspakke; villa, vovse og Volvo. Men en af de store poster jeg stadig havde i mit budget var sådan noget som skønhedsplejeprodukter. I ved; shampoo, balsam, hårkur, kropssæbe, ansigtssæbe, skin tonic, ansigtscreme, øjencreme, bodylotion, parfume, make up osv. Jagten på et billigere alternativ har resulteret i, at jeg de sidste to år har kunnet erstatte ovenstående med rasul (marokkansk ler) til vask af hår, krop og ansigt, æblecidereddike i stedet for balsam og mandelolie i stedet for cremer og lotions. Det gik samtidig op for mig, at disse erstatningsprodukter er langt sundere, da de ikke er fyldt med alverdens ingredienser og desuden også er langt mere miljøvenlige. Ved at reducere vores økonomiske forbrug, endte jeg altså med et resultat som også var sundere og mere miljøvenligt. Det samme gjorde sig gældende, da jeg skulle reducere en anden stor post i budgettet, nemlig tøj. Inden jeg blev selvstændig, havde jeg et anerkendt og højt betalt job i medicinalbranchen, og brugte derfor mange(!) penge på dyrt mærketøj, så jeg følte jeg kunne fremstå præsentabelt. Tøj der var produceret af fattige mennesker under kummerlige forhold, ved en produktion som er enormt belastende for vores miljø, og i flere tilfælde var der endda dyr som havde måttet lade deres liv for, at jeg kunne føle mig smart og moderne. I dag er min garderobe reduceret til en femtedel, da jeg har solgt det meste for at kunne blive hjemme med min søn, og det tøj der er i mit klædeskab nu, er hovedsageligt købt “brugt”. 

Det har været enormt skræmmende for mig at opdage, hvordan de fleste af os ræser rundt i hamsterhjulet, adskilt fra dem vi elsker de fleste af døgnets vågne timer, så vi kan tjene penge til at købe en masse ting, som vi er overbevist om er strengt nødvendige, men som i sidste ende bidrager til ødelæggelsen af vores planet. Denne dybe overbevisning om, at vi har brug for alle disse ting, er noget vi bliver flasket op med, i bogstaveligste forstand. Fra vi er små babyer knytter vi os til narresutter af gummi og bamser af polyester, for at føle tryghed når vi adskilles alt for tidligt fra vores forældre, så de kan komme på arbejde. Men trygheden er falsk. Den er en illusion. Både for de små børn og for os voksne. For ingen materielle ting kan redde os, når det virkelig gælder. 

Konkurrencestatens altoverskyggende fokus på vækst, nedbryder os mennesker, alt imens Jorden, hele vores grundlag for at eksistere, bliver udpint og ødelagt. Vi forblændes af løfter om ”økonomisk frihed”, alt imens vi bliver berøvet friheden til at være sammen med dem vi elsker. ’Tid er penge’ siger vi, med en opfattelse af, at tid der er sparet, er penge der er tjent. Eller penge sparet? Som om penge er målet og ikke et middel. Men sandheden er, at tid ikke er penge. Tid er nemlig langt mere værdifuldt. Tid er den vigtigste ressource vi har. Den kan ikke spares op. Den bliver brugt uanset om vi vil det eller ej. Spørgsmålet er så bare, hvad vi vil bruge tiden på.

Ved at prioritere tid sammen med min søn over alt andet, og kritisk stille spørgsmålstegn ved nødvendigheden af vores forbrug, lykkedes det os at komme igennem det planlagte halve år hjemme med min søn, uden at bruge af vores opsparing. Vi fortsatte med at udskyde behovsdatoen yderligere to måneder ad gangen, og for nylig, to år efter min barsel officielt sluttede, har vi nu også takket nej til børnehaveplads. Efterhånden har vi solgt, hvad der kunne sælges, inklusiv designertasker, spisebordsstole og endda vores sofa. 

Vi har måttet undvære ”ferier vi ikke ville hjem fra”, eller hvad det nu er Spies siger i deres slogan om de i øvrigt enormt klimabelastende flyrejser. Men det har været helt ok, fordi vi har fået skabt os et hjem og et liv, der føles som ferie og som vi nyder til fulde. Sammen.

PS: Hvis du vil vide lidt mere om tøjindustrien kan du blandt andet læse her: https://politiken.dk/forbrugogliv/art5885739/12-ting-du-skal-vide-om-tøjproduktion-før-du-køber-næste-T-shirt )

Annalie Jørgensen er psykoterapeut MPF,
efteruddannet i kropspsykoterapi og tilknytning, med speciale i ’fysisk og psykisk balance’ og ’intuitivt moderskab’. Hun er desuden uddannet
yogaunderviser med overbygning i Restorativ- og Yin-yoga.

Følg Annalie på Instagram hvor hun har profilen KLUDDER.MOR  Her kan du læse meget mere om Annalies tanker om forældreskab, tilknytning og hjemmepasning, samt se flere kludder-tegninger.

Du kan følge Ind i verden på facebook , Instagram og bloglovin

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *