Sommergæst 5: Rum til livet

Sommeren igennem kan du møde en række inspirerende gæstebloggere på Ind i Verden. Jeg har givet ordet frit for at få forskellige vinkler på det gode, meningsfulde liv. Det er der kommet en række spændende og meget forskellige indlæg ud af, som jeg håber både vil underholde og vække til eftertanke. 

KUNSTEN AT GIVE SLIP af Sanne Severinsen

Allerførst så er jeg simpelthen så glad og stolt over at være havnet her midt i Siffs univers. Tak for at have budt mig ind-i-verden som gæsteblogger, Siff.

Jeg vil indlede med at fortælle lidt om mig selv, om min tilknytning til ting, mine kampe med at systemere og min historie om at give slip på en hel del af mine ting. Derefter vil jeg indvie dig i seks årsager til, at vi mennesker har svært ved at slippe ting vi med fordel kan slippe, og hjælpe dig med at gøre netop det, hvis du altså kunne have lyst til det.

Jeg hedder Sanne Severinsen, er mor til Esther på 3 år og bor med hende i den dejligste lille lejlighed på Vesterbro i København.

Farvel og tak til hamsterhjulet

For 1½ år siden, midt i min 2. stresssygemelding, besluttede jeg mig for at skabe et helt andet liv.

-Et liv langt væk fra hamsterhjul.

-Et liv, hvor jeg sagde nej tak til at stå tidligt hver morgen i vuggestuen og aflevere mit barn til fremmede pædagoger.

-Et liv, hvor jeg nægtede at knokle hele dagen, mens jeg langsomt mistede mening.

-Et liv, hvor det at hente mit barn helt udmattet – for derefter at tage hende hjem og forsøge at få tiden til at gå indtil putning, så jeg selv kunne gå kold og begynde forfra næste dag – skulle være fortid.

-Et liv, hvor jeg langsomt kunne vinke farvel til stress og angst.

Jeg kunne og ville ikke holde til det længere, så jeg bestemte mig for at blive selvstændig – at være min egen chef.

Fascination af ting 

Oprydning har altid fascineret mig – eller det vil sige en lille del af oprydningen – organiseringen. Jeg har nemlig også været utroligt fascineret af ting og har fra helt lille kæmpet for at finde systemer, der kunne indeholde alle de ting jeg havde. Åh gud, hvor har jeg haft alt for mange ting, og jeg har følt mig dybt knyttet til dem. Jeg har grædt, når ting gik i stykker og det har indimellem gjort ondt i dagevis. Derfor har jeg passet SÅ godt på mine ting, at det kun sjældent skete. Selv som barn var jeg meget omhyggelig og gemte alt. Det sås tydeligst, da mine forældre ryddede op på loftet for nogle år siden, og der var 15 flyttekasser med mit navn på. Samtlige skolebøger, tegninger, dukker, viskelædersamlinger, hønseringe, barbier, malebøger, blyanter, dimser og dutter, you name it, var gemt. Selvfølgelig var der skønne ting imellem, men godt nok også en masse ting, der snildt kunne være røget videre tidligere.

Tre vendepunkter i min egen oprydningsrejse

Første gang er for snart 10 år siden, hvor jeg flyttede fra Nørrebro til Vesterbro – fra en større lejlighed til denne mindre lejlighed. I den forbindelse indså jeg, at jeg ikke kunne tage alt med mig. Det var en umulighed. For første gang sorterede jeg derfor ud. Jeg gav slip på ting, og jeg blev forbløffet over, hvor rart det føltes.

Der skete kæmpe transformation i det skifte. Jeg følte, jeg fik muligheden for en helt nyt slags liv. Her i min nye lejlighed uden al den ballast.

Anden gang jeg for alvor mærkede de positive forandringer var under min barsel. Jeg var blevet alene med min datter allerede under graviteten og fik en meget blandet begyndelse på morlivet. Fuld af lykke over at have fået min datter og fuld af sorg over de bristede familiedrømme. Følte samhørigheden til hende så stærkt og samtidig følte jeg mig så ensom uden den anden forælder. Så stærk og så sårbar. Der var meget, der skulle fordøjes og her brugte jeg oprydning. Det var ikke en bevidst beslutning, men det blev virkeligt et anker og mit daglige kick – foruden chokolade og kaffe naturligvis. I løbet af to-tre måneder gennemgik jeg alle vores ting, og jeg vil tro, jeg halverede vores ejendele. Hver gang min datters far kom forbi, stod der en sæk, han kunne bære ned i genbrugsbutikken. Hold nu op, det sparkede ny energi ind i hjemmet, og jeg følte mig lettere og friere for hver en sæk, der forlod lejligheden.

Tredje gang var under min anden stresssygemelding. Jeg havde ikke lært lektien første gang, så der lå jeg igen. Denne gang voldsomt ramt, træt som et ondt år og nærmest lænket til sengen eller sofaen både fysisk og psykisk. I flere måneder var der ikke skyggen af bedring, selvom jeg prøvede at gøre alt ”det rigtige”. På et tidspunkt begyndte jeg så på oprydningen igen. Altså på mikroplan. Jeg vidste, at når jeg rejste mig, havde jeg højst sandsynligt fem minutter, før min krop igen krævede vandret position. Så jeg tømte en hylde, tørrede den af og stillede tingene tilbage på en ny måde, og så lagde jeg mig og nød resultatet. Jeg havde skabt en synlig forbedring, jeg fokuserede på den og var taknemmelig for den. Næste dag byttede jeg måske om på tre planter, og lige så langsomt fik jeg kræfter til mere og mere. De synlige forbedringer smittede af på mig, de små succesoplevelser hjalp til, at jeg langsomt fik jeg det bedre.

Oprydningens effekter

Oprydning og det at give slip, har haft så uendeligt stor betydning i mit liv, og jeg ser hver dag, hvordan det har mindst lige så stor betydning i andres liv. Derfor er jeg så glad for, at jeg i dag gennem min virksomhed Rum Til Livet kan hjælpe mennesker med netop det.

At sortere ud og give slip opleves af mange som svært, hårdt, kedeligt og ubehageligt, men det kan blive nemt og spændende. Det er det blevet for mig, og det kan det også blive for dig.

Der er så uendeligt mange fordele ved at sortere ud – både fysisk og psykisk.

Fx:

-Du får mere plads.

-Du får mere tid, fordi du ikke hele tiden skal organisere, rydde op og rykke rundt.

-Du får mere energi, fordi du ikke drænes af rodet og den dårlige samvittighed.

-Du bliver mere selektiv med, hvad du bringer ind i dit hjem – og kan dermed spare både penge og miljøet.

-Du bliver klogere på dig selv, hvad du i virkeligheden kan lide, og hvad du drømmer om.

-Du bliver bedre og bedre til at give slip – ikke kun på ting, men også på andre uhensigtsmæssigheder i dit liv – vaner, mønstre, relationer, jobs og ? der ikke (længere) passer til dig.

6 årsager til, at vi har svært ved at give slip – og løsningen

I mit arbejde har jeg fundet frem til, at det oftest er en eller flere af de seks nedenstående årsager, der gør, at vi har svært ved at give slip på ting. Lad mig indvie dig i dem og fortælle dig, hvad du kan tænke for måske at kunne give slippe alligevel.

1) Den minder dig om…

Ofte knytter vi minder til ting.

Den hvide kjole minder dig om din 25 års fødselsdag, da alt var godt, eller tekanden minder dig om din afdøde mormor eller…

Det er jo skønt med minder!

Problemet: Hvis kjolen ikke passer længere, og du i øvrigt heller ikke kunne se dig selv tage den på, eller du hverken kan lide te eller kanden, så er det lidt ærgerligt, at de begge fylder op – og fylder dig med et sammensurium af følelser. Både de rare knyttet til den skønne fødselsdag, tiden og mormor, men også de mindre rare. Sorg over tiden, som ikke længere er, nag over ikke at kunne passe kjolen, og dårlig samvittighed over ikke at bruge tekanden. 

Løsningen: Giv slip og vid, at minder ikke forsvinder. Du vil blot blive mindet om begivenheden og mennesket på andre måder. Måske gennem billeder, en flygtig duft, en pludselig tanke eller en melodi i radioen.

2) Du fik den i gave

Der kan være mange følelser forbundet med at skille sig af med en gave. Dårlig samvittighed, skyld, frygt for at såre giveren, endda kan du føle dig utaknemmelig.

Problemet: Du gemmer gaven, du ikke kan lide. Du ser på den dagligt eller ofte, eller du lader den fylde op bagerst i skabet. Dermed tager du tager mere hensyn til giveren end til dig selv.

Løsningen: Forsøg at give slip. Vid, at gaven har haft sin funktion. Gavens største værdi er i virkeligheden det at give og modtage gaven. Alle er bedre tjent med, at gaven kommer videre til nogen, der rent faktisk vil elske at kigge på og/eller bruge den.

3) Den har været dyr

AV! For rigtigt mange mennesker er det svært at skille sig af med en ting, der har været dyr – og allermest, hvis tingen ikke rigtigt er blevet brugt. Det kan næsten føles som at smide penge ud, og hvem ønsker det?  Ofte hører jeg: ”Jeg bruger den aldrig, eller jeg kan egentlig ikke lide den, men den er for god til at give videre.”

Problemet: Den fylder op og minder dig igen og igen om, at du brugte ærgerlige penge på den.

Løsningen: Skil dig af med den, og slip naget én gang for alle, men lær af fejlkøbet. Næste gang du overvejer en dyr ting, så forsøg at være ekstra selektiv. Und dig selv det bedste, men vær mere sikker på dit køb.

4) Du ser potentiale i alle ting

Er du kreativ, så kender du sikkert det, at du ser potentiale i mange ting. (Jeg kender det fra mig selv). Det betyder måske, at du slæber mange forskellige fund hjem – fx fra venner, genbrugsbutikker og naturen, og det betyder, at du gemmer mange ting. Alt fra et stykke drivtømmer til et par hullede jeans til en tom konservesdåse kan principielt blive brugt til dit næste kreaprojekt.

Problemet: Dit hjem flyder over.

Løsningen: Øv dig i at være mere selektiv. Godt nok kan ALT bruges, men vil du bruge ALT? Hvis du har så meget papir/stof/garn/karton/bånd/træ på lager, hvad er så chancen for, at du nogensinde bruger det, der er knap så spændende. Gå dine krealagre efter i sømmene, og gem alt det lækreste guld til DINE kommende kreaprojekt. Du fortjener at arbejde med de lækreste materialer.

5) Du kunne få brug for den igen

Det er rigtigt, at du potentielt kunne få brug for den igen, men hvor stor er sandsynligheden?

Problemet: Gemmer du alt, skal du bygge et større hus.

Løsningen: Øv dig i at slippe ting, du ikke har brugt længe. Hav tillid til, at står du i en situation, hvor du skal bruge en lignende, så opstår der en mulighed – du låner dig frem eller du anskaffer dig en ny, der passer endnu bedre til dig end den gamle. På den måde slipper du for at have ting til at fylde unødigt og længe – Just in case.

6) Du føler tryghed ved at omgive dig med mange ting

Hvis du altid har omgivet dig med mange ting, vil det opleves som det mest genkendelige og dermed trygge for dig. Når du begynder at sortere ud, kan du derfor føle utryghed, føle tomrum og blive i tvivl om, hvordan du skal gebærde dig i dit hjem – nu med færre ting.

Problemet: Du har lyst til at holde på ting og udskyder måske ubevidst oprydningen igen og igen.

Løsningen: Tag det i dit tempo. Skil dig af med ting lidt efter lidt, som det føles ok, men udfordr også dig selv. Skru op for trygheden på alle mulige andre måder. Lyt til musik, ring til en ven, put dig med tæpper, tænd et stearinlys eller hvad du nu forbinder med tryghed.

Det var de seks årsager, jeg håber, du er blevet inspireret til at slippe noget, der ikke længere skal fylde uhensigtsmæssigt i dit liv.

Tak fordi du læste med og hav den bedste sommer!

Sanne

Ønsker du dig mere oprydningsinspiration? Så følg Sanne på INSTAGRAM og FACEBOOK eller tag et kig på hendes HJEMMESIDE

Du kan følge Ind i verden på facebook , Instagram og bloglovin

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *