Sommergæst 2: Project Handmade

Sommeren igennem kan du møde en række inspirerende gæstebloggere på Ind i Verden. Jeg har givet ordet frit for at få forskellige vinkler på det gode, meningsfulde liv. Det er der kommet en række spændende og meget forskellige indlæg ud af, som jeg håber både vil underholde og vække til eftertanke. 

OM MINIMALISME, LIVSSTILSINFLATION OG FRIHED af Jane I. Piper

I 2012 sad jeg med en lille, meget sur, baby og hans toårige (også sure) storebror. Vores hverdag var presset af at have for lidt tid og alt for mange ting i vores lille lejlighed. Jeg trængte til fred og ro og plads omkring mig. En dag fandt jeg bloggen The Minimalists, som handler om at leve med færre ting, om at være gældfri og leve et bevidst liv. Ideen om at skille sig af med de overflødige ting fangede mig med det samme. Jeg rejste mig, gik ud i køkkenet, åbnede en skuffe og fandt den ekstra ”hvis nu”-kartoffelskræller, der lå i skuffen, som næsten ikke kunne lukkes. Kartoffelskrælleren blev sendt til genbrug, og det var startskuddet til den helt store oprydning i alle vores ting. 

Men da jeg nåede til at rydde ud i mit tøj, opdagede jeg, at selvom det gik fint med at rydde ud i det tøj, som jeg ikke brugte mere, så var der stadig bugnende hylder. Og på en shoppetur med en veninde gik det op for mig hvorfor. Jeg havde ikke ændret mine shoppevaner, og jeg købte stadig nyt tøj når sæsonen skiftede, til enhver fest, og når der var udsalg. 

Så i januar 2014 startede jeg på mit købestop, så der ikke kom mere nyt tøj ind i skabet. Jeg har dokumenteret min rejse på bloggen www.projecthandmade.dk.

Købestoppet bredte sig til alle dele af min families liv, og i 2017 oprettede jeg facebookgruppen “Minimalisme og købestop” for at dele budskabet om, at det gode liv kan findes i at leve med markant færre ting og et meget mindre forbrug. I skrivende stund er det Danmarks største facebookgruppe om minimalisme. I juli 2019 udkommer min bog, Den lille guide til minimalisme, som jeg håber, kan hjælpe flere til at give slip på det overflødige i deres eget liv. 

Mit købestop har ændret karakter undervejs. Fælles for årene har været, at jeg kun har købt ganske få nye ting, og kun i situationer, hvor det gamle er slidt op fx undertøj. Ellers var reglen, at jeg skulle lave tøjet selv. Løbende har jeg brugt genbrugskøb, som alternativ for det tøj, som jeg ikke selv kunne lave, fx jeans og jakker. Men stille og roligt blev det normen for mig at købe genbrug, når noget gammelt var slidt op. Det giver så god mening både økonomisk og miljømæssigt, når nu der er så store mængder tøj i omløb allerede – vi behøver ikke producere mere. Og når man køber genbrug, så kan man se bort fra modens skiftende ideer om, hvad der er ”pænt” og bare købe det, som passer til én. 

Som inkarneret genbrugsshopper er det smart at kunne sy lidt, bare så kjolen kan sys ind, eller nederdelen kan lægges op. Det taler også fint ind i min kæphest om løbende at reparere sit tøj, så det holder meget længere. Det er selvforsyning på et lille bitte plan. 

Man kan sige, at minimalisme var mit forsvar mod det kaos det skabte i vores liv, at vi prøvede at få ”tid til det hele”. Med to små børn, dobbelt op på fuldtidsjob og to forældre med mange hobbyer, så var der mange bolde i luften. Men da vi fjernede de overflødige ting fra vores hjem og de overflødige udgifter fra vores budget, så stod resten mere ”klart” og vores liv blev igen nemt at overskue. Så nemt, som det nu kan blive med to blebørn. 

Helt konkret så sparer vi store mængder tid fordi vi nemmere kan finde vores ting, når der er færre ting at lede imellem, og det er nemmere at rydde op, når der er færre ting at lægge på plads. Og selv en lille lejlighed føles stor, når vi slipper for at ting står i ”lag” i skabene, så vi skal rykke rundt for at få fat i det bagerste. Det er også hurtigere at gøre rent, når der er færre pyntedimser, legetøj og ting at støve af, og flytte rundt på. Og det pudsige er, at vi aldrig har manglet noget af det, som vi gav væk. Vi havde bare glemt at forholde os til de ting, som fandt ind i vores hjem, og så skete overfloden helt af sig selv. Minimalisme er blot en form for tilladelse til at skille dig af med de ting, som du egentlig godt ved, at du ikke har brug for længere. 

Oprydningen af vores ting startede med at være mit projekt, og er stadig mest drevet af mig, men min kæreste bakker op og har selv set fordelen i at leve med færre ting. Den ro og overskud, det giver i vores hverdag. Vi har ikke mødt den store modstand fra vores familie og venner, nok mest fordi vi holder bolden på vores egen banehalvdel og lader andre om at leve som de vil. Jeg ved dog, at nogle af vores venner er blevet inspireret til at gå samme vej, og det er en stor glæde at kunne dele sine erfaringer – men vi giver ikke uopfordrede råd på den front – det kan nemt bliver opfattet som kritik.  

Vores nye vaner gjorde, at vi fik nemmere ved at mærke, hvad det gode liv betød for os, og vi fik et sprog for at tale om de store beslutninger, som ”hvor skal vi bo”, ”hvordan skal vores hverdag se ud” og ”hvad betyder det for os at være gode forældre”. Vi fravalgte at gøre karriere samtidig med vi havde små børn, fravalgte det store, renoveringsmodne hus, fravalgte dyre ferier mens børnene var små og fravalgte – i stor grad – at købe nye ting, når vi kunne få det brugt til det halve. Til gengæld valgte vi tid med drengene, mulighed for at give dem korte dage, tage barn-syg uden (alt for) dårlig samvittighed og at kunne være til stede med dem, når vi havde fri, fremfor at sidde med hovedet i arbejds-pcen. Vi valgte at blive boende i en lille lejlighed mens drengene var helt små, så vi skulle bruge mindst mulig tid på vedligehold og rengøring. Vi valgte sommerferie i Danmark, for med små børn var det rigeligt eksotisk for os. Og vi holdt fast i at købe det meste, herunder også vores bil brugt (og kontant) også selvom lønchecken stille og roligt voksede. 

Vores bevidste tilgang også til vores privatøkonomi har gjort, at vi har undgået livsstilsinflation, som er den tendens der er til, at hvis man tjener mere, så bruger man mere. Uden nødvendigvis at føle en større glæde, fordi man egentlig bare forbruger “fordi man kan”. Det gør, at der bliver større og større overskud på kontoen hver måned. Vi kunne fint vælge at gå ned i tid, men er begge glade for vores arbejdsliv, som det ser ud nu. Så vi investerer det økonomiske overskud hver måned, og på den måde køber vi os til større frihed på den lange bane. 

Jeg er ikke minimalist på den måde, at jeg tælle mine ting eller følger særlige regler for hvor mange ting jeg må eje. Men jeg er benhård omkring at fjerne overflødige ting fra mit hjem og mit liv. Men egentlig så handler minimalisme ikke om ting. Hverken om, hvor mange ting du skiller dig af med, eller hvor mange ting du beholder. Minimalisme handler om, hvad der bliver plads til i dit liv, når det overflødige er væk. Der sker noget magisk, når du fjerner overfloden fra dit liv, og du kun står tilbage med de ting, som rent faktisk betyder noget. 

Jane skriver om minimalisme og et bæredygtigt liv på bloggen www.projecthandmade.dk .

HER har du mulighed for at forudbestille bogen “Den lille guide til minimalisme”

Du kan også følge Jane på INSTAGRAM hvor hun viser sine lækre strikkeopskrifter og gode genbrugsfund.

Du kan følge Ind i verden på facebook , Instagram og bloglovin

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *