Sommergæst 1: Anne Damgaard

Sommeren igennem kan du møde en række inspirerende gæstebloggere på Ind i Verden. Jeg har givet ordet frit for at få forskellige vinkler på det gode, meningsfulde liv. Det er der kommet en række spændende og meget forskellige indlæg ud af, som jeg håber både vil underholde og vække til eftertanke. 

DET FRIE LIV af Anne Damgaard

Der er nøjagtig 4 skridt på den ene led og 2 skridt på den anden led, der hvor gulvpladsen er størst i vores hjem. Minimale forhold til 3 mennesker, tænker du måske ? Ikke desto mindre vores virkelighed og helt bevidste valg over det sidste halvandet år.

Engang levede vi som de fleste andre familier i Danmark. Med et hjem med mange ting, rigeligt plads til to voksne og en baby, gode jobs i København, og alt det andet som følger med.

Men i 2017 forandrede alting sig. Jeg blev sygemeldt med stress fra mit karrierejob og set i bakspejlet, havde dette nok været længe undervejs. Jeg var ikke glad. Jeg var faktisk meget ulykkelig, og tænkte hver eneste dag på, hvordan livet mon kunne blive anderledes. Men jeg følte mig låst fast. Af udgifter. Normer. Forventninger – ikke mindst fra mig selv. Min stresssygemelding var det vink med en vognstang, som for alvor betød at min mand og jeg satte os ned og spurgte hinanden: Hvilket liv har vi lyst til at leve ? Hvad skal der ske nu ? Hvordan kan vi blive glade hver især og som familie ?

At rejse ud i et mikro hjem

Det var der vi traf beslutningen om at bruge vores opsparing på, at købe en gammel autocamper fra 1991 og tage på eventyr i Europa. I januar 2018 flyttede vi ind i den gamle autocamper, med kun de mest nødvendige ting som vi havde brug for. I dag findes der mange flotte store autocampere med en masse plads til opbevaring, flere værelser og mulighed for bad og endda ovn. Sådan en er vores ikke. Vi har kun ét rum, og et mikro lille toilet. et lille skab til alt vores tøj og overtøj. At skulle passe både regntøj, vinterstøvler, gummistøvler og varme sweatre ind – det var noget af en kunst. Og udover legetøj og bøger til vore 3 årige, så havde min mand og jeg kun enkelte bøger, vores computer og notesbog med på turen. Og faktisk er det også præcis det vi har i vores mikro lille hjem i dag.

En kold start og en varm sommer

Vi har aldrig ejet en bil og jeg har aldrig camperet før – eller prøvet at bo eller køre i en autocamper, så læringskurven var stejl. Vi fandt hurtigt ud af, at vand i bilen fryser ved minus grader, så vi havde intet vand de første par måneder ned igennem Tyskland. Vi sparede også på gassen, da der er forskellige gasflasker i hvert Europæisk land, og de ikke kan monteres på samme måde – det voldte os en del besvær. Vores første nat i Metz i Frankrig måtte vi tage på hotel, fordi det var så koldt i autocamperen og vi ikke havde mere gas. Kulden var et stort problem – og da sommeren kom var varmen lige så slem. Vores autocamper har ikke aircondition, og selv om vi holdt i skygge, var det hedebølge i Spanien og camperen blev til en sauna. Alligevel nød vi hver aften at sidde under stjernerne og føle os fuldstændig frie.

Autocamperen tur – retur

I november 2018 kom vi tilbage til Danmark igen, og vidste faktisk ikke helt, hvad vi skulle gøre af os selv. Tårerne trillede ned ad mine kinder, da vi ramte den danske grænse – ikke af glæde, men af sorg, fordi vores eventyr var slut. Over 400 destinationer på lidt under et år, mange af stederne blev vi i flere uger, og særligt Adriaterhavskysten i Italien vandt vores hjerter.

Vi spurgte igen os selv: Hvad nu ? Hvad har vi lyst til ? Hvordan kan vi leve, så vi er glade hver især og sammen som familie ?

Svaret var klart – vi skulle fortsætte vores eventyr. Vi skulle blive boende i vores mikro hjem. Og nej det er ikke altid nemt. Selv om vi har utrolig få ting, kræver dét at holde autocamperen nogenlunde beboelig, at vi altid lægger alting på plads efter brug, hvilket ikke altid er lige nemt med en dreng på 4 år.

Vi bor lige nu på en campingplads i Nordsjælland, hvorfra vi tager på eventyr rundt i Danmark. Det er dejligt og giver os en stabil base. Men det er stadig uden den luksus, som vi er vant til fra vores tidligere liv. Hver dag og flere gange om dagen henter vi vand i flasker. Vi bader i badehuset, og vasker op i fælleskøkkenet. Det har vi dog vænnet os til, og det betyder, at vores liv er meget langsomt, at vi tager tingene stille og roligt, og tager os tid til de praktiske gøremål.

Familie og arbejdsliv i frihed

Du kan måske undre dig over, hvorfor vi vælger at leve et så utraditionelt liv på så lidt plads ?
Det er, fordi det giver os en enorm frihed som mennesker og som familie. Vores søn er hjemme fuldtid, og det forventer vi, at han skal blive ved med. Det er en kæmpe gave, at vi kan være så meget sammen som familie. Mange dage tager vi på tur med andre familier og børn, som også har deres børn hjemme – andre dage er vi bare hjemme, ordner praktiske ting, går i skoven og cykler ture. At bo sammen på så lidt plads har lært os, at kunne være sammen uden at være sammen. Vi kan hver sidde med vores sysler, og gøre det vi har behov for og holder af.

Vores arbejdsliv er også forandret. Jeg har startet min egen virksomhed, hvor jeg rådgiver og guider iværksætterkvinder til at skabe en business, der matcher det liv de vil leve. Virksomheden er 90 % digital, hvilket betyder, at jeg laver mine produkter og services online. Dette har jeg valgt helt bevidst, sådan at jeg kan arbejde, uanset hvor vi befinder os i verden, så længe der er internet. Ofte arbejder jeg hjemme i autocamperen, andre gange på det lokale bibliotek. Jeg har en 3 dages arbejdsuge, og det er fantastisk for mig både at have tid sammen med familien, og samtidig være med til at skabe forandring for andre mennesker. Min mand hjælper til på sidelinjen og på den måde er vi et godt team.

Nu hvor jeg har prøvet at leve et “ normalt ” liv med fuldtidsjob og den gode løn, så kender jeg også den personlige pris, som jeg oplevede at skulle betale. Jeg oplevede, at jeg var træt og sur og trist, når jeg kom hjem fra arbejde. Jeg oplevede, at jeg ikke følte jeg selv var herre i mit liv. Selvom vi på ingen måde tjener det samme som dengang vi begge arbejdede og havde en traditionel karriere, så er det helt okay. Jeg er virkelig taknemmelig for hver dag at have den tid, jeg før drømte om. Det betyder imidlertid også, at vi ikke længere kaster om os med penge, men tværtimod er super bevidste om vores forbrug, og kun køber noget når det er nødvendigt.

Fremtiden er TINY

Hvad skal der så ske nu ? Skal vi bo i autocamperen for evigt ?

Nej det er ikke planen, selvom vi elsker den frihed vi har. Vi kan mærke, at vi længes efter et community med mennesker som også deler vores værdi omkring det langsomme liv. Det liv hvor tid er vigtigere end penge. Derfor drømmer vi om at finde det rette sted, at skabe et Tiny house community, hvor vi kan bo billigt og samtidig have et dejligt liv i fællesskab. Et liv med mulighed for at rejse ud i verden, men hvor vi har en fast base at vende hjem til. Et liv hvor vi kan være glade som familie og hver især. Derfor skal vi til Fejø henover sommeren og se det fællesskab som er skabt der, og forhåbentlig blive inspireret til vores næste eventyr.

Kort om Anne:
Anne Damgaard aka Anne Liberte er coach og businessmentor. Hun tilbyder kurser, workshops og sessioner til iværksættere.
Uddannet jurist, coach, projektleder og karrierevejleder. Stifter og formand for NGO’en Iværksætterhjælpen i KBH – Gratis rådgivning og sparring til iværksættere. Du kan læse mere på Annes HJEMMESIDE og følge hende på
INSTAGRAM

Du kan følge Ind i verden på facebook , Instagram og bloglovin

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *