Inspiration

 

 

Nedenfor har vi samlet oplysninger om gode blogs vi besøger, gode film vi har set, og bøger vi synes du skal læse. Der vil løbende komme nye anbefalinger.

Du er altid velkommen til at sende os forslag til bøger, sider, film, podcasts eller andet, som du synes vi skal sprede kendskabet til.

 

GOODBYE THINGS

Af Fumio Sasaki

‘Meet the new king of decluttering’ – skriver The Times om forfatteren af “Goodbye Things”.

Fumio Sasaki er en japansk forfatter i 30érne, der fortæller hvordan hans liv har ændret markant efter at han begyndte at sige farvel til ting: “If you are anything like how I used to be – miserable, constantly comparing yourself with others, or just believing your life sucks – I think you should try saying goodbye to some of your things.”

Fumio Sasaki bor i en lille bitte lejlighed i Tokyo, med tre skjorter, fire par bukser, fire par strømper – og ikke meget andet 😉 For nogle år siden gik det op for ham, at alle de ting han omgav sig med tyngede ham, så han begyndte at skille sig af med dem. Det er inspirerende at følge hans fortælling og læse beskrivelserne af, hvordan hans tilfredshed med livet har ændret sig markant, efter at han har forenklet sit liv. Man får en forståelse for, at det gode liv ikke kommer blot fordi man skiller sig af med ting. En lige så stor del af forfatterens tilfredshed er opstået, fordi han har arbejdet med at slippe negative overbevisninger og dårlige vaner sammen med alt det fysiske rod.

Sprogligt bliver man ikke forkælet, bogen er ikke decideret dårligt skrevet, men har noget naivt og en smule overfladisk over sig. Desuden synes jeg forfatteren går for let hen over filosofien bag minimalisme. Jeg er ikke typen der kommer op at køre over handlingsanvisninger til, hvordan man skiller sig af med sin CD-samling, men er du vild med håndgribelige råd er der guf at hente, for der er virkelig mange gode “how-to’s” i bogen her.

Jeg vil anbefale bogen til dig, der leder efter en allround introduktion til minimalisme, og som selv er klar til at lave minimalistiske ændringer i dit liv. Er du vild med praktiske og let læste guides krydret med personlige anekdoter, så kan du roligt læse “Goodbye Things.” (Siff)

 

“og DEN STORE FLUGT”

Jeg lånte “og DEN STORE FLUGT” af Andrea Hejlskov på biblioteket mandag aften. Tirsdag aften havde jeg læst den færdig. Ikke fordi det er en tynd kop te, tværtimod. Jeg kunne simpelthen bare ikke slippe den igen. Beskrivelsen af hvad der sker, når en moderne familie forlader det moderne samfund og flytter langt ud i de svenske skove, er farverig, sansemættet og følelsesfuld. Den er poetisk og realistisk, rå og sart. Den er nybyggereventyr, samfundskritik og en skarp skildring af nutidens familie. Den rammer mig måske i særlig grad, fordi denne families liv, og Andreas tanker om det hele, virker nærmest skræmmende genkendelige. Mit eneste problem med bogen er, at den får vores projekt til at virke som en luksus-ferie. Men det er en helt anden historie. Jeg synes du skal læse “og DEN STORE FLUGT”. (Siff)

 

“MEET the FRUGALWOODS”

af Elizabeth Willard Thames.

Denne selvbiografiske fortælling, handler om et yngre amerikansk ægtepar, der frisætter sig selv både økonomisk og mentalt, ved at omfavne og udleve en nøjsom livsstil. Bogen er velskrevet og let læst, også på engelsk. (Ved ikke om den findes på dansk?). Den er underholdende og inspirerende, fordi man får lov at følge parrets vej, og især Elizabeths udvikling, fra “almindelig” (omend sparsommelig) forbruger, til ekstremt nøjsom og bevidst. Bogen har stort fokus på hvordan man forvalter sin økonomi, investerer sine penge og får sin pension til at give mest muligt afkast, hvilket kun er relevant, hvis man har nogen penge at investere. Behøver jeg at sige, at jeg gik let hen over de kapitler? Men den er også tankevækkende og inspirerende, hvis du tror på, at der er frihed at hente i en mere nøjsom og bæredygtig tilgang til forbrug. Bogen stiller spørgsmål ved nutidens forbrugsorienterede samfund, og deler ud af konkrete råd til at spare på alt fra tøj og kosmetik, til at dyrke din egen mad. (Siff)

 

TINY HOUSES

Dette er en anbefaling til de af jer, der er blevet nysgerrige på konceptet Tiny Living og Tiny Houses.

Ét af de steder vi har besøgt mest online, er den inspirerende og altid meget positive Bryce Langstons hjemmeside: http://www.livingbiginatinyhouse.com  

Vi har slugt hans videoer om Tiny Houses verden rundt, og fundet ufatteligt meget inspiration, samt fået mere mod på vores eget projekt.

Folk bor småt på de mest eventyrlige, fantasifulde og fantastiske måder. Tjek det ud!

 

MINIMALISM: A documentary About the Important Things

Vil du have mere minimalistisk inspiration?

Vi anbefaler denne fine film som bl.a. kan ses på Netflix.

I dokumentaren bliver der sat spot på den vestlige verdens vanvittige overforbrug og stillet spørgsmål ved idéen om forbrug som vejen til lykke. Man får en dybere forståelse for tankerne bag begrebet minimalisme, samt en fornemmelse for, hvordan man selv kan tage de første skridt til en mere minimalistisk tilværelse.

Link til filmen på netflix her: Minimalism: A documentary About the Important Things

 

MINIMALISTERNES PODCAST

Hvis du kunne lide filmen “Minimalism – a documentary about the important things” med Joshua Fields og Ryan Nicodemus, så vil du måske også synes om minimalisternes podcast. Vi lytter til den i fællesskab lige nu, hvor vi går og sætter hytten i stand.

I denne – reklamefri – podcast er hvert afsnit dedikeret til et bestemt emne, som så diskuteres ud fra en minimalistisk vinkel, f.eks. “Teknologi”, Uddannelse”, “Børn”, “Forhold” osv. De to gutter er bedst, når de belyser emner og problematikker imens de inddrager deres egen personlige historie. Den er nemlig inspirerende, sådan som livshistorier ofte er, når mennesker har ændret deres liv radikalt. På deres helt nede på jorden og afslappede facon, kaster de bolden frem og tilbage imellem sig. Og de er heldigvis ikke altid enige.

Vi er ikke helt så begejstrede når Ryan læser sine essays op, da han tenderer at blive en smule prædikende i sin oplæsningsstil. Der er også afsnit som vi ikke orker at høre til ende, fordi de simpelthen bliver for meget “en sludder for en sladder” krydret med lommefilosofi. Hvis man kan se bort fra det, er der masser af tankevækkende minimalisme-guf at hente på podcasten, og der er dejligt mange afsnit!

The Minimalists Podcast

 

MINIMALISME, REJSER OG PERSONLIG FRIHED

Colin Wright er en Amerikansk forfatter, entrepenør og foredragsholder, der siden 2009 har rejst rundt i verden på fuld tid. Alt hvad han ejer kan være i en rygsæk, og læserne på hans blog stemmer om hvad hans næste rejsemål skal være. Colins tilgang til livet er både minimalistisk og intentionel; han er fortaler for bevidste valg, og de muligheder for større livskvalitet en bevidst tilgang til tilværelsen tilbyder. Det kommer hurtigt til at virke overfladisk og letkøbt når man i få ord skal beskrive Colin Wrights  budskaber, men han er faktisk meget inspirerende, og vi har haft stor glæde bl.a. af hans TED-talks. Hvis du er blevet nysgerrig, så tjek hans blog ud her:  http://exilelifestyle.com/

Vi anbefaler især denne TED-talk

 

BÆREDYGTIGHED

For efterhånden alt for lang tid siden, så vi dokumentaren “Low Impact Man”, og det er en film man ikke sådan lige glemmer.

Den handler om Colin Beavan, en helt almindelig New Yorker, som kaster sig ud i et beundringsværdigt personligt projekt: I et år vil han leve på en måde, der sætter så lidt aftryk på miljøet som overhovedet muligt.

Filmen er en øjenåbner og et wakeup-call, og er samtidig så ærlig og humoristisk strikket sammen, at man ikke føler sig prædiket for på noget tidspunkt. For projektet viser sig at være ret besværligt, især fordi Colin ikke kun har sig selv at tænke på – han er gift og har et ganske lille barn. Men det skulle være mærkeligt hvis man ser filmen uden bagefter at føle sig inspireret til at gøre – om end ikke det samme, så i hvert fald noget. 

Følg linket, og find vej til Colin Beavans hjemmeside, hvor der også er link til (at købe) filmen, og hans bøger.

https://colinbeavan.com/

(Hvis nogen ved om man kan se filmen gratis et sted, så skriv det gerne til os. Vi så den på Netflix, da den stadig fandtes der).

 

HOLDER DINE TING DIG TILBAGE?

Prisvindende forfatter, illustrator, lærer og studerende Elizabeth Dulemba, har solgt eller givet alle sine ejendele væk for at forfølge sine drømme. Men hun kalder ikke sig selv minimalist. Uanset hvad hun kalder sig, så er det her en inspirerende TED-talk om ikke at lade sig holde tilbage af fysiske genstande og gamle overbevisninger, men i stedet gribe livet:

Se den her: Elizabeth Dulemba’s TED-talk

 

GÅ GLIP

En bog af psykologiprofessor Svend Brinkmann, om at begrænse sig i en grænseløs tid. Brinkmann argumenterer for bæredygtighed, antimaterialisme og social lighed. Han mener, at vi bliver nødt til at begrænse vores materielle forbrug ud fra en bæredygtig synsvinkel, men også begrænse vores “villen det hele”, ud fra et psykologisk perspektiv. Simpelthen fordi vi mennesker ikke kan holde til nutidens krav og tempo. Han argumenterer ud fra etiske, psykologiske og æstetiske perspektiver, ved hjælp af tunge drenge som Kierkegaard, Løgstrup, Giddens og Knausgård – og især det store forbillede Aristoteles. Bogen er velorganiseret og velskrevet, og budskaberne træder tydeligt frem. Den er ikke svær at læse, men den er heller ikke farverig, letfordøjelig underholdning, eller en guide til “simple living.” Her er vi længere nede i materien hvad angår valg og værdier.

Jeg ved at der er delte meninger om bogen, som blandt andet bliver kritiseret for at være moraliserende, og forfatteren bliver udskældt for ikke at efterleve sine egne budskaber. Jeg synes at GÅ GLIP er en klar og vigtig stemme. Den er politisk og det kan jeg lide den for. Kritikken af overforbrug og social ulighed er helt på sin plads, for der er brug for, at vi ærligt kan sige: “nej – alt er ikke lige sandt og lige godt.” Jeg kan lide Svend Brinkmann for at diskutere værdier, og det kan jeg måske i særdeleshed fordi jeg ofte er enig med ham 😉

(Siff)

(Udgivet 12/09/2017 på Gyldendal Bussiness)

 

DET MENINGSFULDE LIV

Maj My er journalist og blogger, og bor på Ærø med sin mand og deres fire børn. Du skal besøge Maj Mys blog hvis du ønsker at læse velskrevne indlæg om at søge efter det meningsfulde liv, i en hverdag med familien i højsædet, for parret hjemmeskoler deres børn. Bloggen udmærker sig især ved, at læserne er særdeles flittige kommentatorer og der er ofte en rig og positiv udveksling af erfaringer i kommentarsporene. Du kan finde bloggen her: http://majmy.dk/